Rejsebranchen har om nogen gennemlevet en digital revolution.

De dage, hvor man besøgte sit rejsebureau – fysisk – fik en kop kaffe og en stak brochurer med hjem er for længst fortid.
I dag planlægger de fleste af os i stigende grad selv vores ferie via digitale medier. Vi dokumenterer ferien via de digitale medier. Og efter ferien evaluerer vi ferien via de digitale medier. De digitale medier giver os mulighed for at tilpasse rejsen til lige præcis vores ønsker. En mulighed, der passer perfekt til det moderne menneskes ønske om at være noget særligt.
Som rejseudbyder kan det være svært at duplikere og skalere individuelle oplevelser. For hvis man gør det, er oplevelserne så stadig individuelle?

Rejsebranchens største udfordring anno 2018: Hvordan laver man individuelle oplevelser til de mange?

Rejsebranchen boomer som aldrig før. Men vores behov når vi rejser ud, er ændret for altid. De aktører der formår at tappe ind i tidens trends og forbrugerens ønsker om oplevelser vinder.

De fem vigtigste trends inden for rejsebranchen i 2018 er:

1. Travel for transformation
2. Travel with a purpose
3. Boomers, singles og multigenerational travelers
4. Tiden som luksus
5. Nostalgi

 

Travel for Transformation

 

“We travel, initially, to lose ourselves; and we travel, next to find ourselves. We travel to open our hearts and eyes, and learn more about the world than our newspapers will accommodate.” – Pico Iyer

Oplevelser er blevet de vigtigste byggesten i vores identitet. Vi rejser ikke bare på ferie for at slappe af under solens stråler. Vi ønsker i stigende grad en personlig transformerende oplevelse.
Vi vil beriges emotionelt, intellektuelt og spirituelt. Vi vil komme hjem som en bedre udgave af os selv.
Vi iscenesætter vores oplevelser på Facebook og Instagram. Til stor inspiration for andre.

Især de yngste generationer finder rejseinspiration via nettet.
82% af generation Z siger således at deres valg af rejser og destination bliver influeret via de sociale medier. (Expedia media solution 2017).

Generator Hostels tilbyder sammen med overnatninger unikke oplevelser i storbyer. Som f.eks. løbeture i Venedig, nattevandringer blandt Roms ruiner, eller en tour de sky-line i Paris.

W hotel i London har faste månedlige talks, ”What she said”, hvor fremtrædende kvinder inden for teknologi, musik, mode og forretning holder key-note speeches og indleder debatter om relevante emner.

Airbnb har købt det spanske selskab Trip4real, og man kan nu booke individuelt berigende oplevelser udbudt af lokale på AirBnb’s hjemmeside sammen med overnatninger.

“My destination is no longer a place, rather a new way of seeing” – Marcel Proust

Tænk: Hvilken transformation kan jeg tilbyde?
Som er særlig, unik og berigende? Hvordan iscenesættes den af den enkelte? Fysisk og digitalt?

 

Travel with a Purpose

 

Den etiske forbruger er en hastigt voksende megatrend.
For rejsebranchens aktører er det ensbetydende med en stadig voksende efterspørgsel efter rejser med et formål. Social, globalt, og lokalt.
Nye hotel- og rejsekoncepter etableres, hvor forbrugeren har mulighed for både at være gæst og bidrage til et større formål.

F.eks. tilbyder rejseselskabet Wejourney, individuelt skræddersyde “pakke-rejser”, hvor man som rejsende fx kan komme til Niguragua på en “ferie”, hvor man arbejder 2 dage på et projekt. Ferien består i at renovere en lokalskole, og 4 dage hvor man oplever og fordyber sig ind i den lokale kultur.

WeJourney

The Good hotel, er et koncept der startede i Amsterdam, 2015, og senere udvidede til London i 2016. Ansatte på hotellet er langtidsledige, der via deres arbejde på hotellet får mulighed for at genindtræde på arbejdsmarkedet.

The Purpose hotel er et andet koncept, der for nylig er blevet etableret via Crowdfunding. Penge går til at støtte forskellige velgørenhedsprojekter rundt i verdenen, som f.eks. hver gang du overnatter, støtter du et barn et sted i verdenen, eller hjælper til at modarbejde menneskehandel. Alle produkter, der anvendes på hotellet – sæbe, shampoo mm. er produceret at små partnere, der alle er med til at gøre en forskel i verden.

2017 var udråbt til FN’s internationale ansvarligheds rejse år og flere og flere hoteller opgraderer fra øko-morgenmaden til total re-cycling og samfundsansvarlige koncepter.
I fremtiden vil det at give noget tilbage til verden i stigende grad blive en hygiene faktor frem for et egentlig USP.

Tænk: Hvad kan vi sammen gøre godt for at verden bliver et bedre sted?
Hvordan kan rejsen, destinationen blive et fælles projekt?

 

Boomers, Singles and Multigenerational travelers

 

Der har i en tid været meget fokus på the Millennial’s. Rejsehungrende yngre mennesker der vil opleve verden. Overset er generation Boomer’s, der i den grad bruger penge på rejser. (Boomer’s er den store eftertidsgeneration født mellem 1945 og 1960).
Rejsebranchen står derfor overfor den udfordring, at kunne være noget særligt for den aldrende generation. Boomer’s ser ikke sig selv som “gamle” eller alder som et problem – men som en naturlig og berigende proces. De føler i den grad de har noget at byde på og ønsker at give videre til kommende generationer (mens de stadig lever).

Anti-age er yt – Slow-age er hot.
58+ årige har på mange måder mere tilfælles med de yngste generationer end dem i midten (Y+X).
De er singles, frihedshungrende, og har en stærk oplevelsestrang. De bruger penge på rejser. Ikke bare til sig selv – men gerne til hele familien.

Rejsebranchen skal i stigende grad tilbyde skræddersyede rejser til familier/grupper på tværs af generationer, med forskellige behov og ønsker.
Enhver der har prøvet at tage på ferie med en familie på mere end to personer, ved at det kan være en udfordring.

Hvordan optimeres oplevelsen for den enkelte, samtidig med at fællesskabet tilgodeses?


Single travelers

Samtidig med at vi ser flere der rejser i grupper på tværs af generationer, er der også et stigende behov for rejser, hvor den enkelte (måske single) kan rejse ud alene, og gerne sammen med andre kan dyrke en særlig interesse eller passion. En rejseform hvor nye venskaber og relationer kan opstå.

Det er i dag ikke længere et tabu at rejse alene – og flere og flere tager helt bevidst alene afsted, for netop at kunne møde verden med åbent sind – og måske i endnu højere grad få den rejseoplevelse som lige netop de ønsker.

  • 51% af alle planlægger deres næste rejse – alene. 58% af single-rejsende er kvinder. (The Huffington Post).

Så rejsebranchen skal i stigende grad indrette sig på at møde netop denne gruppes behov.
Det har således også vist sig at f.eks. antallet af rejsebureauer målrettet kvinder er vokset med 230% i perioden 2010-2016. (WGSN).

Flere og flere hoteller indretter særlige værelser målrettet kvinder. F.eks. Virgin Hotel, der slog dørene op i Chicago i 2015, har værelser med særligt store skabe, roterende skohylder og plads til lingerie.

Virgins Hotel, Chicago

Tænk: Målretning og relevans til særlige grupper med særlige behov.
Og husk ældre er lig den 2. ungdom – og individualisering til de mange.

 

Tiden som luksus


Tid er vores mest knappe ressource, og derfor den største luksus vi som forbrugere i dag hungrer efter. Den kan ikke købes for penge. Eller kan den?
Rejser, koncepter og services der kan øge vores fornemmelse af tid – og måske få tiden til at stå helt stille – er stærkt efterspurgt.

Slow travel er en pedant til Slow cooking, der hylder det omhyggelige, oprindelige og autentiske. Der hvor der ikke hoppes over, hvor gærdet er lavest, men hvor man gør en dyd ud af processen, og midlet er lig med målet. Slow travel betyder, at vi som rejsende i stigende grad efterspørger koncepter, hvor vi kan få sjælen med, hvor vi kan få lov at fokusere og opleve glæde i nærvær og tilstedeværelse.

Et godt eksempel på sidstnævnte er Belmond Andean Explorer, der tilbyder luksus tog rejser gennem Peru’s billedskønne landskaber.

Belmont Andean Explorer

Et andet eksempel er hotelkæden Ritz Carlton, der i 2019 åbner deres første boutique cruise ship experience på en luxus yacht med plads til 300 gæster fordelt på i alt 149 suiter.

Tænk: Tidslommer og Flow. “Don’t disturb” skiltet får helt ny betydning.

 

Nostalgi

 

For at tænke fremad skal vi holde øje med fortiden. I en tid, hvor udviklingen får stærkere end nogen kan nå at følge med, har vi i den grad behov for at se bagud – Se den røde tråd – forstå hvor vi kommer fra – for at forstå hvor vi er på vej hen – og ikke mindst hvor vi gerne vil hen.

Trenden afspejler sig i hotel- og rejsebranchen i den måde hvorpå indretning skabes med reference til fortiden, f.eks. 50’erne, og 60’erne. Men også ved revival af klassiske dannelsesrejser og road trips.

Vi ønsker at opleve historien.
Enten vores egen – ved en tidsrejse tilbage til steder og perioder der betød noget for os – eller andres ved at kunne krydre rejseoplevelsen med historiens vingesus.

F.eks. tilbyder rejsebureauet Historical Trips rejser som “The conquest of Sicily”, “Duce – the rise and fall of the italian facism”, eller “The Reign of Elisabeth the 1.”
Hoteller renoveres og promoveres for det de var engang. F.eks. Native i Malibu, som i dag fremstår nyrenoveret, men fuldstændig som da James Dean og Marilyn Monroe benyttede det blandt deres yndlings “get-aways”.

The Native Hotel, Malibu

Tænk: Storytelling, iscenesættelse af det der var engang mixet med det der er i dag?