Hvor vi før gik op i om det vi spiste gjorde os tyndere, stærkere og mere fit – så vil vi i fremtiden gå op i om det vi spiser gør os gladere eller måske klogere.

Vi interesserer os i stigende grad for, hvordan vi selv kan tage styringen over vores sundhed, gennem blandt andet de rigtige fødevarer og forskellige former for tilskud. Mood food har til formål at udløse glædeshormoner som dopamin, serotonin, oxytocin og endorphiner. Ikke at forveksle med trøstespisning, så er mood food – mad der får dig til at få det godt  – på vej frem.
Væk er kortvarige boosts i form af fed mad, sukker og usunde snacks og hurtige fix med kort varighed. Nu skal vi spise med det langsigtede mål at stabilisere vores blodsukker og tarmflora. Vi vil have mad, der får os til at få det godt og gør os til den bedste udgave af os selv.

Flere studier har haft fokus på sammenhængen mellem fødevarer, angst, depression og andre mentale lidelser. Resultaterne indikerer, at vores kost ikke kun har indflydelse på overvægt, diabetes samt lignende livsstilssygdomme, men også vores mentale helbred. [1] Interessen stiger i takt med et øget fokus på stress-relaterede lidelser.

De moderne hippier viser vejen mod naturens alternativer

En voksende gruppe af moderne hippier med hang til alternativer af det etablerede sætter trenden. Rigtig mange er yngre og ofte også veluddannede kvinder, som vender ryggen til traditionel vestlig medicin. Med selvtillid både udforsker og sammensætter de deres egne kure og kostplaner ud fra, hvordan ikke kun de selv, men hele deres familie, har det – og gerne vil have det.

Mood foods er en populær betegnelse, der blandt andet omfatter adaptogener. Adaptogener er planter, der kan hjælpe kroppen med at håndtere stress og opnå mere energi. Flere af dem siges endvidere at kunne øge vores mentale ydeevne og potens.
Fælles for adaptogener er, at de alle er naturlige og kendt for forskellige helbredende- og forebyggende egenskaber. De har hver især en lang historie indenfor naturmedicin.

Adapt betyder at tilpasse sig, og adaptogener hjælper netop kroppens indre biokemi med at tilpasse sig, så immunforsvar, energiproduktion og hormonbalance balanceres.

Eksempler på adaptogener er f.eks. Ginseng, Gurkemeje, Maca, Lakridsrod og Rosenrod. Men listen er lang og omfatter både urter og svampe. I takt med at flere og flere søger alternativer til traditionel vestlig medicin og vender øjnene mod det mere spirituelle og alternative, vil vi lære flere af dem at kende ikke kun af navn, men også af gavn. 

Et voksende kommercielt marked for ”den bedste udgave af dig selv”


En retailer der rammer lige i hjertet på denne nye voksende forbrugergrupper er The Alchemist Kitcheni New York.
De tilbyder ikke bare produkterne men også læring og kurser i det alternative, spirituelle og i naturens urter. Salget sker blandt andet fra deres hjemmeside www.thealchemistskitchen.com, hvor brugeren navigerer efter ”what’s your intention?”.
 

I fremtiden kan vi forvente at finde endnu flere af de adaptogener tilsat vores føde- og drikkevarer, og markedsført som unikke USP’s.
Fokus vil være på hvad de gør for os.

Et andet eksempel er
Rebbl, der har lanceret en serie proteindrikke og elixerer baseret på adaptogener.

Turmeric Lemon tart er en drik baseret på kokosmælk. Den primære ingrediens er Gurkemeje og listen over hvad godt den gør for os er lang.

 

 

 

 

Et andet eksempel fra Rebbl er Dark Chocolate Protein, der indeholder en kombination af hele tre forskellige adaptogener, og en tilsvarende lang liste over de gode egenskaber. Effekten er primær – smag og nydelse sekundær.

Når mood bliver mainstream

Virksomheder, som vi normalt ikke forbinder med sundhed, vil tappe ind in trenden med mood food. Eksempelvis har Pizzahut lanceret en særlig mood pizza med rødløg, tun og andre ingredienser, som ifølge forskere skal fremme glædeshormoner i kroppen. Pizzaen skal dog helst spises i kombination med at vi ser en video med billeder og lyde, der samtidig stimulerer vores hjernes positive hormoner.

Tech hjælp

Flere forskellige tech-løsninger tapper ind i trenden, og tilbyder anbefalinger til valg af mad og drikke baseret på analyser af hvordan vi har det.
Eksempelvis Yolk, der er en app, der via ansigtsgenkendelse kan afkode ens humør og efterfølgende foreslå, hvad vi skal spise.

Tilsvarende tilbyder Theblendergirlsmoothieapp mere end 100 smoothie opskrifter baseret på det humør du er i – eller gerne vil være i.

Vi vil booste vores hjerner

Kimera Koffee


Der vil komme et stigende fokus på hvordan vi gennem vores indtag af føde og drikkevarer kan booste vores hjerner. Nootropics er en fællesbetegnelse for stoffer og kosttilskud, der direkte påvirker centralnervesystemet til en øget performance. Listen er lang, men blandt de mere kendte er f.eks. Koffein, Gingko Bilboa, og Ginseng.

Målet med at indtage nootropics er at øge tankeprocesserne og hukommelsen og gøre dig mere effektiv og fokuseret. Derfor har udbredelsen f.eks. været stor blandt studerende på eliteskoler. Firmaer som Trubrain, tilbyder både shoots, piller og snack-barer med tilsatte nootropics. Kimera Koffee beriger deres kaffe med nootropics, og lover dermed øget mentalt overskud, og Go-cube er helt enkle tyggetabletter indeholdende en kombination af koffein og vitaminer, der lover en øjeblikkelig virkning, der holder i op til 4 timer.

 

En virksomhed, der henvender sig målrettet til den ældre del af befolkningen er Youththeory. De tilbyder forskellige kosttilskud baseret på både adaptogener og nootropics. Nyeste skud på stammen fra dem er lanceringen af kosttilskudet Saffron, indeholdende den nyeste men måske også dyreste superingrediens Safran[2]. Saffron lover både bedre humør og forøget mental kapacitet.

Stil skarp på forbrugerens ønsker, håb og drømme


Mad og drikkevarer skal i fremtiden kunne love meget mere end at stille sulten og slukke tørsten, og meget mere end smag og nydelse. Vi vil blive stadig mere bevidste og selektive i vores valg. Det vi vælger at putte ind i vores kroppe vil blive tæt knyttet til de ønsker, håb og drømme vi har til livet. Det vil stille stadig større krav til at kunne arbejde indsigtsfuldt og empatisk, når det kommer til produktudvikling og markedsføring inden for fødevaresektoren.