Sundhedsbegrebet er under forandring. For vores valg af føde- og drikkevarer er det ensbetydende med at vi i stadig stigende grad vil spise og drikke efter, hvad der får os til at få det godt, og ud fra en mere holistisk tilgang med et ønske om balance i livet.

Vi vil i stadig stigende grad droppe kure, der udelukkende har fokus på sundhed i traditionel forstand, men i højere grad spise ud fra hvad vi føler for frem for at følge en bestemt kur.

‘Intuitiv eating’

”Intuitiv eating” begrebet blev etableret allerede tilbage i 1996, hvor Evelyn Tribole og Elyse Resch udgav bogen af samme navn. Bevægelsen der har vokset sig stor, hænger fint sammen med tidens trend ”Body positivity”hvor især kvinder i stigende grad ønsker at blive fremstillet nuanceret, realistisk og naturligt i medier og reklamer frem for idealiserede skønheder med perfekte kroppe. 

Det starter med tarme

‘Et opsigtsvækkende studie af israelske forskere har fundet frem til, at bakterier i vores tarme har stor betydning for hvordan vi reagerer, på den mad vi spiser  [1]. Et stigende fokus på, at vores tarmes bakterier er forskellige og har afgørende indflydelse på vores behov for forskellig kost, åbner op for et voksende marked for ”Probiotics”, sunde bakterier, som er afgørende for vores helbred og immunsystem.

Skræddersyet kost

Den traditionelle kostpyramide, med generelle kostråd og anbefalinger er på retur. I fremtiden vil vi spise efter hvem vi er, og hvad der er bedst for os. Vi er på vej mod en æra med en individuel og skræddersyet kost, hvor den enkelte via diverse blodprøver og tests selv kan sammensætte den kost der passer ham eller hende helbredsmæssigt bedst.

Test dig selv

DNAfit har omdannet forståelsen af at vi alle er individuelle individer og organismer, som har et unikt fordøjelsesystem og derved reagerer forskelligt på giftstoffer eller har en særegen reaktion på motionsformer. Virksomheden giver muligheden for at kortlægge sine gener og skræddersy et fuldstændig individuelt kost- og træningssprogram. Gennem en DNA-test og en smule spyt har man efter 15 dage et komplet og individuelt ernærings- og træningsprogram for ca. 2999 kr.
Testen giver adgang til viden om bl.a. fødevareintolerance, ens optimale diættype og inflammationsniveau, vitaminbehov, alt sammen for at kunne optimere den fysiske og psykiske tilstand og opnå en bedre udgave af sig selv.


DNAfit samarbejder med en restaurations- og softwarevirksomhed i ét som serverer ultra-personaliseret retter, Vita Mojo. Virksomhedens konceptet tager udgangspunkt i indsigten, at alle er unikke og det samme er vores ernæringsmæssige behov grundet vores unikke tarmbakterier og gener. Restaurantkæden giver kunderne mulighed, for at bestille præcis den sammensætning af fødevarer, som passer til ens preference og intolerance, præcis som hvis man selv kokkererede. 


Firmaet Atlas tilbyder en særlig DNA-test, samt en test af dine tarmbakterier. Testene kan købes individuelt eller samlet for ca. 2.500 kr. Begge tests giver dig overblik over dine genetiske dispositioner for forskellige sygdomme, samt mulighed for efterfølgende at sammensætte dine helt egne sundhedsvaner omfattende kost, motion mm. skræddersyet ud fra netop dine behov.